JAMESON

Sited along a rocky ridge in the West Dry Creek region of Sonoma Valley, Ground Studio and Swatt-Miers collaborated on a close dialogue between landscape and buildings that nestle within the undulating wine country terrain. Crafted for a young family with a passion for design, the highly edited landscape palette was informed by a simplified architectural materiality, with a clear intent for comfortable living amidst a wild native California landscape.
Moments of contrast between rigorous design and the unkempt edge of nature are a highlight of the project, emphasizing the beauty of the natural against these potent geometric forms. The pool is the centerpiece in the garden for our clients, drawing in the surrounding woodland edges and the ever changing sky to reflect and play on the water surface.
Surrounding the entry, powerful drifts of native manzanita, cape rush, and a mix of California meadow grasses create a refined sense of place by weaving positive and negative spaces together in a seemingly effortless flow. The experience within the garden is that of being drawn into elegantly scaled spaces from which to enjoy views outward into the timeless valley beyond.